Zorg dat 1-1-2 altijd gebeld is voordat je de reanimatie start!

Wat gebeurt er als alarmnummer 112 gebeld wordt voor een reanimatie?

Bel je 112, dan krijg je binnen 10 seconden een centralist aan de lijn. “Wil je politie, brandweer of ambulance spreken?” Je wordt meteen doorgeschakeld naar de juiste instantie. Je vertelt waar hulp wordt gewenst, in welke plaats en het adres.
Op het moment dat de melding een “mogelijke” reanimatie betreft, zullen er meteen twee ambulances naar het slachtoffer gestuurd worden. Tegelijkertijd zal de centralist via het “HartslagNu” system een sms bericht versturen om vrijwilligers (burgerhulpverleners) op te roepen om direct naar het slachtoffer te gaan en te beginnen met reanimeren*.  Een andere groep vrijwilligers krijgt een sms bericht om een AED op te halen en daarmee direct naar het adres van het slachtoffer te gaan.

Tot de komst van de ambulance

De hulpverlener legt de telefoon op speaker naast het hoofd van het slachtoffer, start met reanimeren en sluit indien aanwezig een AED aan. Hoe sneller hulp wordt verleend, hoe groter de overlevingskans van het slachtoffer. Tijdens het reanimeren zal de medewerker van de meldkamer contact houden en de hulpverlener begeleiden tijdens de reanimatie. 
Een ambulanceteam bestaat uit verpleegkundigen en een chauffeur. Zij proberen zo snel mogelijk op de plek van het spoedgeval te zijn. Hoe lang dat duurt, hangt af van hoeveel spoedgevallen er zijn. Ook de afstand en de verkeersdrukte spelen een rol. Tijdens de rit met de ambulance houdt de medewerker van de meldkamer contact met het team in de ambulance én met de hulpverlener.

Zorg door ambulanceteam

Zodra de ambulance arriveert neemt het ambulancepersoneel de leiding van de (burger) hulpverlener over.

De centralist van de meldkamer bepaalt (afhankelijk van de situatie) of bij een mogelijke circulatiestilstand het oproepsysteem (HartslagNu) wordt geactiveerd.